Alvast voorjaar met de Japanse roos

Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze schoonheid aan haar sierlijke en grote, meestal helderrode, roze of zuiverwitte bloemen die wel wat op rozen lijken. Afhankelijk van de soort bloeit ze al in februari en gaat daar tot in april mee door. De grote donkergroene bladeren blijven ook in de winter glanzen. Er bestaan enorm veel gekweekte soorten. Velen kunnen wel drie tot zelfs vijf meter hoog worden en ongeveer anderhalve meter breed.

 

Ochtendhumeur

De Camellia japonica groeit traag, dus je kunt een jonge plant ook jarenlang op een bescheiden plekje kwijt. Al in de zomermaanden zie je nieuwe bloemknoppen aan de winter-groene heester verschijnen. De bloeiende Japanse roos houdt niet van vroege ochtendzon omdat de opengaande bloemen na nachtvorst dan kunnen beschadigen. Ook als het laat in de winter nog vriest kunnen haar bloemen bevriezen. Zet de plant daarom op een beschut plekje in wat lichte schaduw of halfschaduw. Je helpt haar met een licht zurige en goed waterdoorlatende bodem.

 

De beste omstandigheden

Met deze tips verzorg je de Japanse roos optimaal:

  • Deze heester houdt niet van droogte, maar ook niet van natte wortels. Houd de aarde tijdens droge periodes wel vochtig, het liefst met zacht water uit je regenton.
  • De plant heeft niet veel bemesting nodig, geef haar in de zomer eventueel wat kalkvrije organische mest.
  • De meeste gekweekte soorten zijn redelijk winterhard en wintergroen. Dek de gevoelige bloemknoppen bij strenge vorst wel goed af en zet planten in pot binnen op een koele plek.
  • Omdat de Japanse roos traag groeit, hoef je haar nauwelijks te snoeien. Knip direct na de bloei eventueel alleen wat uitstekende takken weg.

 

Zuur hoekje

Het geeft een mooi effect als je de Japanse roos plaatst tussen andere zuurminnende planten zoals Bergthee (Gaultheria procumbens), Rododendron (Rhododendron) en Skimmia (Skimmia japonica). Zo ontstaat er een mooie, groenblijvende plek in je tuin.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...