Poinsettia / kerstster

Poinsettia / kerstster

Nu de kerst steeds dichterbij komt is het leuk om te gaan kijken naar kerstdecoratie. De Poinsettia (kerstster) is een heel mooie plant die vooral met kerst wordt aangeschaft. In deze tuintip leest u waar de Poinsettia vandaan komt, wat de bijzondere legende over de plant is en hoe u de plant moet onderhouden. Dan heeft u met de kerst een prachtige versiering in huis.

Herkomst
De Poinsettia heeft zijn wortels in de vochtige subtropische berggebieden van Centraal-Amerika. In dit gebied komen vele verschillende soorten en maten voor van de Poinsettia. Zo kan de Poinsettia in dat klimaat met gemak drie meter hoog worden. De Poinsettia is familie van de Euphorbiaceae: een ras met ongeveer 2000 verschillende soorten. Elk Euphorbia familielid bevat sap, dat in alle gevallen giftig is. Echter is nooit bewezen dat het gif van de Poinsettia daadwerkelijke ziektesymptomen met zich meebrengt.

Kerstster of kerstroos?
De Poinsettia wordt in de volksmond vaak kerstster of kerstroos genoemd. De soortaanduiding ‘pulcherrima’ betekent in het Nederland ‘de schoonste’. De Duitse plantkundige Wildenow heeft de botanische naam aan de plant gegevens vanwege de mooie kleur. De naam Poinsettia is vernoemd naar de Amerikaanse ambassadeur Joel Poinsett in Mexico, die de plant in het begin van de 19e eeuw invoerde in de Verenigde Staten. Er zijn rassen met helderrode, donkerrode, zalmrode, witte en gele schutbladen die stervormig gerangschikt zijn om de bloemknoppen. De eigenlijke bloemen zijn klein en geel van kleur.

De legende
Een Mexicaanse legende verklaart de verbintenis van de kerstster met Kerstmis. Het arme kind Pepite, dat geen cadeau kon kopen om op kerstnacht aan Christus te geven, plukte wat onkruid in de berm van de weg en maakte er een boeket van. Het kind was verteld dat een nederige, maar liefdevolle gift aanvaardbaar was in de ogen van God. In de kerk begon het boeket te bloemen met rode en groene bloemen en de kerkelijke gemeente beschouwde dit als een kerstwonder. Vanaf dat moment werd de kerstster in Mexico ‘Flores de Noche Buena’ genoemd.

Verzorging
De Poinsettia groeit optimaal met veel licht, maar volle zon moet zoveel mogelijk vermeden worden. Zorg er ook voor dat de Poinsettia niet in de schaduw staat en vermijd een plaats met teveel tocht. Om bladval te voorkomen geeft u de Poinsettia regelmatig handwarm water. Aan het water kunt u af en toe een scheutje plantenvoeding toevoegen.

Meer weten?
Meer weten over de Poinsettia? Geen probleem, onze tuinadviseurs staan voor u klaar. Vraag hen gerust alles wat u wilt weten over het planten en onderhouden van uw Poinsettia.