Snoeien - Wanneer?

Snoeien - Wanneer?

Snoeien is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van uw planten en struiken, maar komt vaak ook nogal precies. Wanneer u de juiste informatie heeft kunt u het snoeien prima zelf en hoeft u daar geen professional voor in te schakelen.

Snoeien heeft altijd een doel. En u heeft altijd een bepaald resultaat voor ogen wanneer u gaat snoeien. Snoeien is voornamelijk belangrijk voor het versnellen van de groei van planten. In sommige gevallen kunt u met snoeien de lichtinval verbeteren, zodat de groei wordt gestimuleerd. Maar u kunt ook snoeien om een bepaalde vorm te krijgen in een haag of buxus. Bovendien moeten oude takken wel eens plaatsmaken voor nieuwe takken, omdat dit ten goede komt aan de plant. Kortom: redenen genoeg om uw planten, struiken en bomen regelmatig te snoeien.

Snoeiseizoen
Snoeitijd is niet per definitie gebonden aan een bepaald seizoen. Wanneer u moet snoeien hangt af van het doel, het soort gewas en de bepaalde gevoeligheden van sommige gewassen. Het is dus niet zo dat de winter en het vroege voorjaar de momenten zijn om eens lekker te snoeien. Het is wel een feit dat het meeste snoeiwerk in die periode kan worden gedaan. Maar let op: bij 5 tot 10 graden vorst kunnen uw gewassen niet worden gesnoeid vanwege het bevriezen van de wond.

Snoeien in de zomer
In de zomermaanden kunt u ook enkele planten en struiken snoeien. Zo kunt u in juli aan de slag met uitgebloeide lavendel en rozen. Alle hagen en gesnoeide heesters kunnen het beste worden gesnoeid na de langste dag. Dan is de sterkste groei geweest en meestal is dan één snoeibeurt per jaar voldoende. Wanneer u vaker wilt snoeien kunt u naar uw eigen voorkeur snoeien van mei tot september.

Tips
De belangrijkste tip die we u kunnen geven is dat u een goede snoeischaar moet aanschaffen bij een specialist. De schaar moet altijd scherp zijn, want alleen een scherpe snede heelt snel en mooi. In rafelige en vuile sneden kunnen zich ziektekiemen en schimmels nestelen waardoor het gewas wordt verzwakt. Ook de plaats van de snede is belangrijk. Kies altijd een plaats boven een gezond, naar buiten gericht oog. Wanneer u hele takken verwijdert dient u altijd zo dicht mogelijk bij de aanzet op de stam te snoeien

Meer weten?
Komt u er niet helemaal uit met snoeien? Geen probleem, onze tuinadviseurs staan voor u klaar. Vraag hen gerust alles wat u wilt weten over het snoeien van gewassen, de seizoenen en de beste gereedschappen. Zij helpen u graag met handige tips.